15 от 295 къщи за гости са семейни вили, връщат 4,5 млн. лв.

DenNews.bg
12.07.2019
размер на текста:

Двуседмичната проверка на екипите на Държавен фонд "Земеделие" е установила, че 15 къщи за гости не функционират като такива.
Субсидията за тях в размер на 4,5 милиона лева ще бъде изисквана в този размер обратно.
Министър Десислава Танева обяви резултатите от извънредната проверка на къщите за гости, назначена със заповед на ресорния министър. 113 екипа на Фонда са проверили на място общо 295 къщи.
Като нарушения при 15-те къщи за гости се посочват липсващи документи и категоризация, както и регистри за гостите. Това говори, че къщите за гости не са функционирали като такива.
Танева заяви, цитирана от "Фокус", че не желае да политизира проверките, но изтъкна, че къщата за гости на Александър Манолев не функционира като такава и с нея се занимава прокуратурата. Кметовете на общините Долна Баня, Луковит и Борино, с които са свързани проекти, са от партия ГЕРБ.
Прокуратурата вече повдигна обвинение на Александър Манолев заради къщата му за гости в Сандански, изградена с евросредства. Според държавното обвинение той е извършил престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

Екипите са установили нарушения при още 74 къщи за гости, където са установени други отклонения от изявените за изпълнение дейности. Санкцията за тях ще бъде между 5 до 15% от стойността на изплатената подкрепа.
Къщите се намират в Благоевград, Пазарджик, Варна, Добрич, Видин, Шумен, Пловдив и Разград.
Докладите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата.
Ресорният заместник-изпълнителен директор на Фонд "Земеделие" Калоян Костадинов обясни, че 746 проекта са с изплатена субсидия. Извършва се анализ за изпълнението на бизнес плановете за останалите проверени къщи, допълни Костадинов.

Припомняме, на 14 юни беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети