САЩ готви масови арести и депортация на нелегални мигранти от 14 юли

DenNews.bg
11.07.2019
размер на текста:

Американските власти започват акции и арести с цел масово депортиране на нелегални имигранти от 14 юли, пише "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на Министерство на вътрешната сигурност.
Според публикацията служителите на Федералната служба за имиграция и митнически контрол планират да задържат поне 2 хиляди души още в началния етап. Акциите започват главно в 10-те най-големи града на страната.
В същото време източниците на "Ню Йорк Таймс" се съмняват в ефективността на тези стъпки. Според тях, информацията за предстоящи масови арести вече е разпространена сред нелегалните имигранти, които "знаят, че служители не могат да влязат в къща без разрешението на жителите, дори ако са нелегално в страната".
И.д. директорът на Службата за гражданство и имиграция Кен Кучинели коментира, че властите са твърдо ангажирани с провеждането на такива акции, но не посочва дата.
В края на юни, Доналд Тръмп предупреди, че американските полицейски служители скоро ще започнат да депортират милиони нелегални имигранти.
Няколко дни по-късно той обяви, че операцията е отложена, защото управляващата републиканска партия се надява да сключи компромисно споразумение с демократите, предназначено да помогне за решаването на проблема с нелегалната имиграция и да затегне контрола на границата.
По време на кампанията за президентските избори през 2016 г. Тръмп обеща на своите поддръжници да следват по-строга имиграционна политика, както и да засили граничния контрол.

Той е убеден, че нелегалните имигранти (според данни на администрацията, има около 11 милиона в САЩ) са престъпници.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети