10 кметове от ГЕРБ вече са натопени за злоупотреби, но етичната комисия на партията още не била в пълен състав

DenNews.bg
11.07.2019
размер на текста:

 Още няма избрани членове на етичната комисия на ГЕРБ, но се водят разговори, има кой да приема сигналите. Това обаче не е разследващ орган. Това отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"ГЕРБ има почти 100 000 членове, поне 200 от тях са кметове. Ние трябва да имаме механизми за контрол, които да отговарят на очакванията на хората", обоснова Дончев необходимостта от създаването на етичната комисия.

Сигналите до комисията досега били повече от 10 срещу кметове от ГЕРБ от цялата страна. Зад тях стоели конкретни лица с имената си. Ще се приемат обаче и анонимни сигнали. Трудността особено в предизборна ситуация била да се отделят местните интриги от действителните случаи.

Членовете на етичната комисия ще се избират от изпълнителната комисия. Те ще са между 3 и 5 души и имената им щели да станат ясни до края на месеца.

Не е незаконно да носите хубав костюм или да карате хубава кола, въпросът е това да отговаря на доходите, посочи вицепремиерът във връзка със съмненията за корупция, но се съгласи, че в ГЕРБ имало самозабравили се хора, които заемат високи държавни длъжности.

По повод сигнала на Яне Янев срещу кмета на Сандански, който е от ГЕРБ, Дончев каза, че нещата изглеждали смущаващи, но още се проверявали и вероятно другата седмица ще има решение.

След като Цветан Цветанов вече не е част от ГЕРБ трябвало да се вземат организационни мерки, за да няма дефицити в работата.

По отношение на машинното гласуване Дончев посочи, че членовете на ЦИК казват, че при 6000 машини има риск за вота на местните избори и няма отговорен държавник, който да каже каквото ще да става.

Второто, с което трябвало да се съобразят, е опитът на другите. Нямало държава в ЕС, която да използва изцяло машинния вот. Ако България вземе решение да е единствената държава в ЕС с машинно гласуване, тя трябва да си произведе машините, каза Дончев. За него проблемът е наемането на машините в последния момент, което е огромен риск.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети