Депутатите преодоляха ветото на президента за дивото къмпингуване

DenNews.bg
10.07.2019
размер на текста:

 Депутатите приеха повторно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Със 143 гласа "за", 66 "против" и 1 "въздържал се" бе преодоляно ветото, наложено от президента Румен Радев.
Държавният глава сезира Конституционния съд заради отхвърленото вето върху Закона за държавната собственост
Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание, ако закона се приеме повторно с мнозинство повече от половината от всички народни представители, това означава, че ветото е преодоляно. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти.
Законът бе приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание. С приетите изменения се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лв.
Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г. В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според държавния глава обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става порестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

Промените бяха посрещнати и с протести пред Президентството. Недоволните любители на къмпингуването поискаха от Радев вето и го получиха. Очаква се повторното приемане на Закона за устройството на Черноморието да предизвика още протести.


В днешните дебатите в подкрепа на президентското вето се обявиха единствено от БСП.
„Според Конституцията гражданите имат право да къмпингуват свободно и да се възползват от здравословната и благоприятна околна среда“, заяви депутатът от левицата Крум Зарков, но подчерта, че освен това право, всички хора имат и задължението да опазват природата. „Нито президента, нито протестиращите, нито къмпингуващите, нито ние като опозиция, оспорваме факта, че трябва да има ред в начина, по който тази туристическа дейност се осъществява“, допълни още той. Според Зарков с промените в закона се създава впечатление, че той е по-строг към определена група от хора, които нямат икономически и политически ресурси, каквито имат други хора.
„Кое е по-вредно за околната среда – палатката в гората или джипът на плажа? Боклуците от къмпингуване или тоновете строителни отпадъци, които са зарили Черноморието? Създава се усещане за двоен стандарт“, смята народният представител.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети