230 ареста в международна операция срещу търговията с допинг

DenNews.bg
10.07.2019
размер на текста:

Международната операция "Вирибус" срещу нелегалната търговия с допинг, при която вчера бяха задържани 230 души, е доказала, че Виена е била центъра на широкомащабна мрежа за нелегален трафик на допинг. Това съобщават днес австрийски медии, позоваващи се на говорител на Федералната криминална служба /БКА/, цитиран от БТА.
Австрийската институция е участвала в разследване, обхващащо 23 държави на ЕС и десет държави извън рамките на съюза. Установено е било, че 22 тона допинг препарати и нелегални фармацевтични средства са пристигнали във Виена и оттук са заминали за различни европейски държави.
В хода на акцията, ръководена от Европол, още през миналата година на виенското летище са били заловени пакети със забранени вещества, съобщи днес за пресата говорителят на БКА Винценц Кригс-Ау. Митническите власти са открили, че вместо декларираните електроуреди пакетите са съдържали 423 кг таблетки и ампули, чиято стойност на черния пазар възлиза на близо половин милион евро.
Последвали разследвания на австрийските власти, представляващи част от операция "Вирибус", са разкрили още 22 подобни пратки, пристигнали във Виена в рамките на една година.
Нелегалните препарати са били произведени в Индия и са пристигнали от Сингапур с фалшиви митнически документи. В борбата срещу търговията с допинг полицейските сили на повече от 30 европейски държави под ръководството на Европол са задържали 234 лица и са конфискували 3,8 милиона препарата.
По данни на БКА фирма доставчик на пакети, която не е част от престъпната мрежа, е доставяла стоката в най-малко десет държави от ЕС. Общата стойност на транспортираните вещества възлиза на 23 милиона евро.

По думите на Кригс-Ау вероятно доставките за Виена са извършвани под ръководството на британски гражданин, който е заловен в Словения. Конфискуваните досега в Австрия забранени вещества са над един тон.
Според Световната антидопингова агенция /УАДА/ са били обезвредени 17 организирани престъпни групи. "Разследванията на възложителите и получателите на големи количества все още не са приключили. Полицията предполага, че ще бъдат задържани още лица", допълва говорителят на БКА Кригс-Ау.

В операцията се включиха агенции от 33 страни, включително САЩ, Германия, Франция и Великобритания. Открити са над 800 криминални разследвания в резултат на проведената операция, която е била ръководена от полицейските управления в Италия и Гърция.
Международният олимпийски комитет приветства новината с изявление в Туитър, в което се казва, че "е изключително важно да се води борба срещу дилърите, трафикантите и производителите, които правят възможна употребата на допинг в спорта и които стоят начело на тази криминална индустрия".
Съобщава се, че са били разкрити почти 1000 души, занимаващи се с производство, продажба или употреба на допингови вещества. При операцията са иззети 24 тона сурови стероиди на прах.
Най-новите тенденции включват непрофесионални спортисти, колоездачи и занимаващи се с бодибилдинг, които си купуват малки количества стероиди от Азия и Източна Европа с намерение да ги препродават на местни фитнес клубове.

Социални медии се използват за реклама на стероиди, а все повече хора ги купуват на черно онлайн, използвайки презареждащи се кредит карти и криптовалути, посочва ДПА.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети