Правнучката на първия кмет на Дупница представи книгата си "Знаменоски", посветена на смелите българки през Възраждането

DenNews.bg
07.06.2019
размер на текста:

 Новата книга на дупничанката доц. Мария Витошанска  "Знаменоските" беше представена и пред родна публика!, написаха в страницата си във Фейсбук от Историческия музий в града.

Доц. Мария Витошанска
произхожда от виден дупнишки възрожденски род. Нейният прадядо Величко Хаджиангелов е първият кмет на следосвобожденска Дупница.
Доц. Витошанска е родена в Дупница и тук завършва гимназия, а висшето си образование по история в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работи като учител в гимназиалния курс и започва изследователска дейност в краезнанието. От 1974 г. работи като преподавател в Учителския институт в Дупница. През 1988 г. защитава докторат на тема: “Българският възрожденски печат в Цариград за Източния въпрос”, а нейн научен ръководител е известният проф. Николай Генчев. В края на 1991 г. публикува своята книга “Христаки Павлович – Дупничанин”. Доц. Витошанска пише редица изследователски статии за местния и централен периодичен печат и специализирани научни издания – “Исторически преглед”, “Векове”, “Родопи”, различни сборници. През периода 1990 – 1994 г. доц. Мария Витошанска е директор на Учителски институт “Св. Иван Рилски” в Дупница.
И до днес доц. Витошанска продължава да се занимава с изследователска работа. Две великолепни книги са монографиите: "Митхад паша и българите – митове и реалност” и “Тя уши байрака”, отново върху проблематиката на Българското Възраждане, нейна любима тема. Към този период е насочила поглед и в последното свое изследване - "Знаменоските", което е посветено на 140 год. от Освобождението на България и на българката през Възраждането. Седем неизвестни и забравени истории на седем невероятни жени - знамевезки и знаменоски!
"...Приех за свой дълг да разкажа за съдбата на тези достойни българки - за да не бъдат забравени. Те не са имали пари, военни умения, сила, но това което са можели да предложат на отечеството си, са го отдали безрезервно и безстрашно. Нека бъдат запомнени от поколенията." - споделя авторката за мотивите си да напише тази книга. Изключително увлекателно разказано, с много неизвестни факти и фотографии... А като дупничанка доц. Витошанска включва в книгата си и затрогващата история на Ана Малешевска, дупнишката знаменоска от по-ново време - Илинденско-Преображенското въстание!
Прекрасно звучи и посланието на авторката към младите хора:
"...Патриотизмът е светла, позитивна енергия, която стимулира към градивност в полза на отечеството, на общността. На другият полюс стои агресивният национализъм, шовинизмът - тъмна, разрушителна сила, която призовава към омраза и надмощие над чуждите народи. Българите и особено младите българи трябва добре да разграничават тези исторически феномени, защото те имат проекции в настоящето и бъдещето. Затова отново и отново се връщаме към Българското Възраждане за пример и поука..."
Търсете примерите в книгата на доц. Витошанска, чието представяне беше емоционално и затрогващо!

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети