Зеленчукопроизводители от Сандански и Петрич на протест срещу ниските изкупни цени

DenNews.bg
06.06.2019
размер на текста:

Зеленчуко- производители от района на Сандански и Петрич протестират срещу ниските изкупни цени на оранжерийните домати, съобщава БНТ.
Те посочват, че спрямо 2018 г. цената на зеленчука е паднала с близо 80 стотинки, като само през последните няколко дни доматите са поевтинели с около един лев. Причината според родните производители е вносът на зеленчуци от Гърция и Македония.
По техни думи заради ниските цени, на които са принудени да продават продукцията си, едва успяват да покрият разходите си.


Въпреки че на най-голямата борса в Петричко българските домати се предлагат за 1,20 лв., по магазините надхвърлят 3 лв.


Те са категорични, че държавата прави всичко възможно да няма българско производство. Производителите разкриват и че продаваната за родна стока по сергиите в Благоевград и София всъщност е вносна.
Причината за по-голямото търсене на гръцки и македонски домати е цената - на борсата те се предлагат за 80 стотинки. По тази причина броят на оранжериите в района на Сандански и Петрич намалява с всяка година и много земеделци фалират.
Заради тежката ситуация, в която са поставени, родните зеленчукопроизводители искат по-строг контрол на вносните продукти, спешна среща със земеделския министър и изравняване на субсидиите с останалите европейски страни.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети