Днес се навършват 75 г. от обрата, спасил Европа от нацизма-„Денят Д“

DenNews.bg
06.06.2019
размер на текста:

Днес се навършват 75 г. от обрата, спасил Европа от нацизма-„Денят Д“. На 6 юни 1944 година съюзническите сили дебаркират на северния френски бряг, окупиран от нацистите. Името на знаменателната дата е кодирано с буквата Д - като първата буква на Ден.

 

Десантът в Нормандия е повратна точка във Втората световна война.

 

Той отваря втори фронт в Европа и така разкъсва силите на германския Вермахт, който се сражава на изток срещу съветската армия.
Така започва операция "Овърлорд" - най-голямата сухопътна, военновъздушна и морска операция в световната история. По протежение на 80 километра от бреговата ивица дебаркират около 156 000 съюзнически войници от 14 нации, но най-много са британците, американците и канадците; изпратени са 23 400 парашутисти; използвани са 7000 десантни кораба и други плавателни съда; мобилизирани са 11 590 самолета, които провеждат над 14 000 полета.

Кодовите имена на петте плажа остават записани завинаги в историята на тази битка, обърнала хода на войната - Омаха, Юта, Джуно, Суорд, Голд.

 

 

Десантът е изненадващ за Хитлер заради изключителната секретност на плана.

 

Подготовката започва още през 1943 година след Техеранската конференция на Голямата Тройка - Сталин, Чърчил и Рузвелт. Заради рязко влошаване на времето, върховният командващ експедиционните сили на съюзниците генерал Дуайт Айзенхауер сменя датата на десанта в Нормандия от 5 на 6 юни 1944 година.

Фюрерът смята района за непревземаем и го оставя слабо укрепен. Съюзниците подготвят и населението. Радиообръщение на ген. Дуайт Айзенхауер към народа на окупирана Франция гласи: Тази сутрин, съюзническите експедиционни сили извършиха десант на френския бряг. Това е началото на кампания в западна Европа.

 

Великите битки предстоят. Вярвайте силно, заедно ще победим!

 

 

Операция "Овърлорд" обаче не протича по план. В хаоса на бойните действия загиват хиляди съюзнически войници. Много от тях се давят с тежкото си снаряжение, тъй като клапите на десантните лодки се отварят предварително. Десетки танкове потъват в морето, преди да са достигнали брега. Американската атака на плажа Омаха е застрашена от провал. Над 50 процента от войниците, участващи в десанта, загиват именно в първите часове на операцията.

 

 

"В "Деня Д" американците и канадците дават най-много жертви

 

в сравнение с всеки друг ден от Втората световна война", казва историкът Петер Либ.
Към обяд обаче германците постепенно започват да привършват мунициите. И атакуващата съюзническа пехота бързо прекършва съпротивата в повечето германски отбранителни бункери.

До полунощ на 6 юни съюзниците дават 4400 жертви (1449 британци, 2499 американци и 465 канадци), а германците губят между 4000 и 9000 войници, също загиват хиляди френски граждани.
Съюзническите войски овладяват сравнително бързо Атлантическия вал - мощна система от бункери, телени мрежи и противотанкови заграждения по френското крайбрежие, но по-нататъшното навлизане във вътрешността на страната върви изключително бавно.


Германските войски се отбраняват умело. Теренът във вътрешността на страната е неравен, пълен с каменни стени, храсталаци и окопи, т.е. идеално прикритие за германските снайперисти.

 

 

Първият френски град, освободен на 7 юни, е Сент Мер Еглиз.

 

В местна църква стои макет на парашутист - почит към съюзниците и спомен за Джон Стийл - американски десантчик от 82-ра дивизия, който ранен във въздуха, пада върху камбанарията, попада в плен, но успява да избяга.

В края на юни съюзниците успяват да превземат пристанищния град Шербур, който става важна снабдителна база за военна техника.

 

 

Битката за Нормандия продължава над два месеца. На 25 август 1944 генерал де Гол навлиза триумфално в Париж,

 

начело на френска танкова дивизия. Всъщност градът е трябвало да бъде освободен от съюзническите войски, но те дават предимство на французите. За цялата кампания германците губят 450 000 души, а в другия лагер загубите са наполовина.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети