Полиция и протестиращи в сблъсък на атиправителствена демонстрация в Албания

DenNews.bg
03.06.2019
размер на текста:

Полицията в албанската столица Тирана използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу демонстранти, които поискаха оставката на премиера Еди Рама.
Полицията също беше атакувана от някои протестиращи. Вътрешното министерство съобщава за десетима ранени полицаи и други трима души.
"Рама, отивай си!" и "Корумпирано правителство!" бяха само някои от призивите, които демонстрантите скандираха по време на протеста. Те хвърляха камъни, пиротехнически средства и димни бомби по полицията, въпреки че организаторите призоваваха да не се атакува полицията.
Посолството на САЩ в Тирана осъди насилието от страна на протестиращите, като отбеляза, че "използването на пиротехнически средства, особено по полицията...е недопустимо и недемократично".
Призоваваме организаторите на протеста да прекратят насилието и да се ангажират с конструктивен диалог, призова дипломатическата мисия.
По време на визита в Тирана генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също осъди насилието.
"Политическото насилие е в противоречие с нашите демократични ценности. Абсолютно недопустимо", категоричен е той.
През февруари опозицията напусна парламента в протест с искане оттеглянето на Рама, който управлява страната от 2013 г. Те настояват за преходно правителство и предсрочни избори. Не искат да преговарят с Рама, тъй като вярват, че е свързан с корупция и организираната престъпност. Източник: news.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети