Перник, Дупница, Радомир, Кюстендил и Благоевград блокират Е-79 с общ протест

DenNews.bg
27.06.2019
размер на текста:

Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница, Благоевград и селата Владая, Драгичево, Мърчево, Рударци и Кладница ще блокират с общ протест главен път Е-79 от 17 часа на 30 юни, неделя. Причината за недоволството е решението на Агенция Пътна инфраструктура от 1 юли да бъде прекратено реверсивното движение в две ленти в посока София, което всяка сутрин се въвежда посредством конуси.
Реверсивна организация на движението в участъка Княжево – Владая бе въведена след многобройни преговори и протести, а идеята бе да бъде изготвен проект за постоянна реверсивна организация в пиковите часове, регулирана и контролирана от светофарни уредби и подходяща пътна маркировка. Междувременно кметът на район "Витоша" също е взел решение за спиране на проекта за реверсивно движение, обяснявайки, че тепърва ще прави обществени обсъждания.
В участъка Владая - Драгичево има и друг проблем. Той е без пътна маркировка и осветителни мантинели. Пътят при Владая беше затворен за ремонт и полагане на нов слой асфалт преди 9 месеца. Ремонтираният участък е близо километър. След това до Драгичево в тъмната част на денонощието трудно може да се види осева линия или такава, която показва къде свършва пътят и къде е канавката. Освен това пътната агенция е поставена мантинела, която затворя северния изход на Драгичево, в резултат на което жителите на селото са принудени да карат допълнителни 8 километра, за да излязат на пътя за София.

Протестът е с две категорични искания: изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението и отваряне на северният изход на с. Драгичево.

По наблюдения на ползвателите на този участък, както и на членовете на Инициативния комитет резултатите досега надминават и най-смелите очаквания и се изразяват в следното: 1. Намаляване на времето за пътуване с минимум 20 минути в пиковите часове като за периода между 7 и 8 часа сутринта намалението надхвърля 30 минути. Това означава между 20 000 и 25 000 часа дневно икономисано време за ползвателите; 2. Намаляване на изразходеното гориво за автомобилите с 2 000 литра дневно в резултат на ускореното придвижване; 3. Намаляване на емисиите от вредни газове с минимум 30%; 4. Намаляване на шумовото замърсяване в района на участъка; 5. Подобряване безопасността на движението – на практика през пробния период имаше само едно леко произшествие, макар че по-голямата част от този период беше през зимните и влажните пролетни месеци; 6. Повишаване на работоспособността на гражданите, пътуващи по този път вследствие ускоряване на придвижването им до/по работа и обратно.

Предвижда се след блокадата на Е-79 в неделя протестите да продължат и през следващата седмица, когато вече няма да има реверсивно движение.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети