НЗОК си поиска 14-те хиляди лева за 6-годишната Мими и два дни след погребението й

DenNews.bg
27.06.2019
размер на текста:

Майката на 6-годишната Мими, която почина преди дни от левкемия, е получила вчера второ уведомително писмо за това, че трябва да плати 14 000 лева за двата медикамента - "Винкристин" и "Онкаспар", които са използвани за лечението на дъщеричката й, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Това съобщи самата Надя Мирчева пред Нова телевизия.
По думите й, средствата трябва да бъдат платени от дарителската сметка на Мими, в която се събираха пари за лечението й в Германия.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите й дробове. На 19 юни Мими издъхна, а на 24 юни десетки близки и приятели я изпратиха в последния й път.

Според почернената майка, трябва да има промяна в регламентацията на лечението на деца в такава ситуация, а родителите им да бъдат до тях в болницата.

"След като получих вчера второто писмо, попитах точно това - защо трябва родителите на толкова болни дечица да се заминават с толкова бумащина, а не да са в болницата при тях. Искам обаче да кажа, че в случая не е имало закъснение относно лечението на Мими. Лекарите направиха всичко възможно за нея, въпреки че от НЗОК не пожелаха да приемат документите й за лечение в чужбина. Затова открих дарителска сметка", категорична бе Надя Мирчева.

"По закон майката лично трябва да подава документи за лечението на детето си. Или с нотариално заверено пълномощно", обясни Теодора Арменкова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

А Симона Караиванова от същото сдружение отбеляза, че има и друг проблем - с липса на жизнено важни лекарствва за лечение на такива деца.

"От януари миналата година няма "Винкристин". А той е като аспирина. Това е дъното. Ние уведомяваме и имахме две работни срещи със заместник-министър Жени Начева, която декларира, че от 1 май няма да се искат пари от дарителските сметки на родителите от Здравната каса. Декларира, че болниците ще могат да заявяват количествата от тези лекарства и че няма да се занимават родителите. И миналата седмица министър Ананиев заявява, че не бил запознат с тези проблеми. А лекарите какво да правят? Те нямат ресурс", коментира Караиванова.
Майките на онкоболни деца искат среща със здравния министър Кирил Ананиев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети