Президентът на Казахстан опрости дългове на най-бедните

DenNews.bg
26.06.2019
размер на текста:

 Казахският президент Касъм-Жомарт Токаев разпореди в сряда отписване на милиони долари дългове за някои от най-бедните семейства в страната, с което очевидно се опитва да преодолее нови протести. Токаев, който бе избран за президент този месец след шокиращото оттегляне на политическия му патрон Нурсултан Назарбаев, каза, че решението ще освободи напълно 255 000 души от дълга, като същевременно ще облекчи положението на хиляди други. 66-годишният Токаев имаше труден старт като втори президент на Казахстан за почти три десетилетия независимост. Полицията задържаше 4000 души, за да овладее протестите в деня на изборите и следващите дни.

Международна мисия за наблюдение разкритикува задържанията и заяви, че гласуването на 9 юни е показало "оскъдно уважение" към демокрацията.

Отписването ще покрие дългове до 300 000 тенге, или близо 800 долара, каза Токаев, но добави, че това ще бъде ограничено до определени категории длъжници.

В заповедта, публикувана в сряда, се казва, че мярката ще бъде достъпна за редица групи в неравностойно положение, както и за семейства с много деца.

Нареждането включва и ограничения, насочени към кредиторите, включително „забрана за предоставяне на заеми на граждани с доходи под минималния жизнен минимум“ и допълнителни „мерки за издаване на необезпечени потребителски кредити“.

През февруари Назарбаев уволни кабинета, аргументирайки се с икономически неуспехи и многократните протести на майки с ниски доходи, които призоваха за по-добри социални и жилищни помощи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети