Запалените от руско вмешателство протести в Грузия не стихват

DenNews.bg
25.06.2019
размер на текста:

Антиправителствените протести в Грузия не стихват. Снощи, пети пореден ден, няколко хиляди души отново се събраха пред парламента в Тбилиси с искания за оставка на вътрешния министър Георгий Гахария и освобождаване на задържаните демонстранти, предаде Дойче веле. Организаторите заявиха, че протестите ще продължат и днес, 25 юни.
Снощи протестиращите временно блокираха главния булевард в столицата.
Няколко часа по-рано грузинските власти се съгласиха да изпълнят едно от исканията на демонстрантите - за отмяна на мажоритарната избирателна система.
Лидерът на управляващата партия "Грузинската мечта" Бидзина Иванишвили се ангажира парламентарните избори през 2020 г. да се проведат по пропорционална система с нулев праг за влизане в парламента.
Припомняме, масовите протести в Грузия започнаха на 20 юни заради участието на руска делегация в 26-ата Генерална асамблея на Междупарламентарната асамблея на православието. Недоволството на гражданите беше предизвикано от факта, че водачът на руската делегация - депутатът Сергей Гаврилов, който председателстваше асамблеята, седна на мястото на председателя на грузинския парламент и се обърна към присъстващите на руски език. Това беше възприето като пореден акт на посегателство върху грузинския суверенитет от страна на Русия. Сред грузинската общественост е известно, че Гавриилов подкрепя руската окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия.
Руското министерство на външните работи препоръча на гражданите на Руската федерация да се въздържат от пътуване до Грузия.
От своя страна грузинският президент Саломе Зурабишвили обяви Русия за "враг и окупатор", чиято "пета колона" стои зад размириците. Тя предупреди, че има опасност да разделят бившата съветска република.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети