Личните лекари от Дупница разпознават точно хематологичните заболявания

DenNews.bg
21.06.2019
размер на текста:

Д-р Вера Стоева

Личните лекари от Дупница разпознават точно хематологичните заболявания. Това е основният извод от националната кампания „Попитай хематолога“, която се проведе в града на 5 юни. Другият извод-само при двама от прегледаните не са открити сериозни проблеми, а всички останали са насочени за допълнителни специализирани изследвания, както и за проследяване на започнато лечение.
Както писахме, жители на Дупница и региона получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетската специализирана болница за лечение на хематологични заболявания в София. Прегледите и консултациите извърши д-р Вера Стоева, специалист от НСБАЛХЗ-София.
Пациентите бяха записани предварително от личните им лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„Благодаря на личните лекари за участието им в кампанията. Това е третото населено място в Югозападна България, което посещавам и мога да кажа, че общопрактикуващите лекари разпознават хематологичните заболявания. Пациентите споделиха, че техните лекари с удоволствие са ги насочили за тази консултация и са били доволни, че има специалист на място“, обясни д-р Стоева.

„Хематологичните заболявания могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Нашите усилия са насочени най-вече към ранното откриване на злокачествените заболявания – тези, които хората наричат рак на кръвта. Възможностите за лечение, резултатите и прогнозата са по-добри при ранно поставяне на диагнозата. За това е важно да се знае че макар и редки, тези заболявания съществуват, има съвременни начини за лечение с много добри резултати в нашата болница и трябва да се мисли за тях. Когато пациентът има оплаквания, които са свързани с лесна умора, температура, отслабване на тегло при непроменен начин на хранене, обилни нощни изпотявания, увеличени лимфни възли, които не се повлияват от лечение с антибиотици, увеличени слезка и черен дроб, той би следвало да се насочи към хематолог. Разбира се, трябва да бъдат изключени други причини за тези оплаквания– напр. инфекциозно заболяване, друго хронично заболяване“, добави още тя.
Припомняме, че организатори на кампанията са Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“. Организаторите отправят своите благодарности за съдействието към РЗИ – Кюстендил, Сдружението на ОПЛ в Кюстендил, към Община Дупница и МБАЛ Дупница.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети