Отстраниха наградената от Цацаров прокурорка по делото срещу Ахмед Муса

DenNews.bg
20.06.2019
размер на текста:

 Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурора, който изготви обвинителния акт срещу Ахмед Муса и неговите 13 поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на "Ислямска държава", предаде БНР.

Според магистратите главният обвинител Недялка Попова е предубедена към мюсюлманската общност у нас. Съдът се мотивира с изказването на Попова пред информационен сайт през март 2018 г., че ако мюсюлманите в България достигнат 30%, това ще е предизвикателство за националната сигурност.

Според съдия Кристина Пунтева има данни за предубеденост и това е основание за отвод.

Адвокатите на Ахмед Муса и останалите 13 обвинени поискаха отмяна на изготвения от прокурор Недялка Попова обвинителен акт и връщане на делото в досъдебна фаза с нов обвинител.Съдът трябва да се произнесе по искането за прекратяване на делото. Според юристи обаче това е малко вероятно, тъй като към момента няма такава практика.

Днес Попова не се яви в съдебната зала. Обвинението беше представлявано от окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Припомняме, през май тази година Недялка Попова беше наградена от главния прокурор Сотир Цацаров за образцово изпълнение на служебните й задължения по делото с Ахмед Муса.

На 3 април 2018 г. стана ясно, че е започнала проверка заради интервю на прокурор Попова пред пловдивския сайт Трафикнюз, с който тя предупреждава за опасни тенденции в българското общество.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети