Посочиха виновниците за катастрофата с малоазийския самолет в Донбас

DenNews.bg
19.06.2019
размер на текста:

 Международните разследващи от ръководения от Холандия Съвместен разследващ екип за свалянето на полет MH17 в Донбас обвиниха четирима, работили тогава за местното военно разузнаване (ГРУ), че са участвали в ракетната атака, при която беше свален самолетът на Malaysia Airlines през 2014 г., съобщават световните информационни агенции.

Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко са работели за ГРУ на сепаратистката Донецка народна република (ДНР) по време на атаката, изтъкнаха разследващите. Самопровъзгласилата се ДНР се поддържа политически и военно от Русия. ГРУ на ДНР не е официално свързано с ГРУ (военното разузнаване) на Русия.

Гиркин, Дубински и Пулатов са руски граждани; Харченко е украинец.

Съвместният разследващ екип планира да съди заподозрените в наказателен съд в Хага, като стартът на делото ще е на 9 март 2020 г.

За да могат мъжете да бъдат съдени лично, те трябва дотогава да бъдат арестувани, което най-вероятно ще се окаже трудно. Разследващият екип уточни, че имената на четиримата обвинени ще бъдат добавени към списъците с издирвани лица по целия свят. Разследващите казаха, че ще поискат от правителствата на Русия и Украйна да си сътрудничат с тяхното разследване.

Полет MH17 на Malaysia Airlines се разби в поле в раздираната от война Източна Украйна на 17 юли 2014 г., след като беше ударен от ракета, изстреляна от произведен в Русия зенитно-ракетен комплекс "Бук".

Самолетът Boeing 777 изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур, като падна с 298 души на борда. Нямаше оцелели. Най-много от загиналите пътници бяха граждани на Холандия. Според официалната информация на самолета е имало 193 холандци, 43 граждани на Малайзия, 38 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци и един гражданин на Нова Зеландия.

Мястото на катастрофата беше край град Донецк, който тогава (и досега) е контролиран от проруски сепаратисти, сражаващи се за отцепване от Украйна

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети