Днес е първата матура на седмокласниците, пишат по български език и литература

DenNews.bg
17.06.2019
размер на текста:

Днес с изпит по български език и литература започва националното външно оценяване на седмокласниците.
В област Кюстендил на матурите ще се явят 979 ученици в 26 училища, а броят на седмокласниците в страната е 61 223.
Седмокласниците ще се явяват на външното оценяване в училищата, в които учат, а квесторите ще са от други училища. Заради изпитите в седми клас днес, 17 юни, както и 19 юни, сряда, когато е изпитът по математика са неучебни дни.
Матурата по чужд език е на 21 юни, а изпитът за проверка на способностите по спорт ще се проведе на 25 юни 2019 г.
16 седмокласници от област Кюстендил са пожелали да се явят на НВО по чужд еизк - английски език, а за проверка на способностите по Спорт - 22 ученици.
Времетраене на изпитите:
- български език и литература – 150 минути
- математика - 150 минути
- чужд език – 60 минути
- проверка на способностите по спорт – по график на училището
За изпитите от Национално външно оценяване са осигурени квестори от училищата в област Кюстендил, видеонаблюдение и дежурство от представители на ОД на МВР - Кюстендил.

Националното външно оценяване през тази година по БЕЛ и по математика започва в 9.00 часа, а учениците трябва да бъдат най-късно в 8.30 часа в училището, в което учат. Квесторите трябва се явят един час по-рано и най-късно до 8.30 часа да са в класните стаи, за да посрещнат учениците, които трябва да са по местата си не по-късно от 8.45 часа. Нов момент е, че през тази година седмокласниците трябва да пишат с черен химикал, а всеки изпитен комплект ще има свой уникален баркод. За да имат по-висок резултат от изпита, учениците трябва да пишат и преразказ. За да бъдат допуснати до външното оценяване, седмокласниците трябва да носят служебната бележка с входящ номер и документ за самоличност - лична карта, ако имат такава, или да представят бележника си или личната си ученическа карта. Учениците нямат право да ползват на изпитите никакви средства за мобилна комуникация, нямат право да ползват калкулатори и справочници.
Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование. От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите.
През миналата година 39 процента от родителите подаваха тези документи по електронен път, но от тази година ще има само електронно подаване на документите за кандидатстване. Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър - от дома или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника. За първи път през тази година и оценяването на изпитните работи на седмокласниците ще е електронно, като работите ще се сканират, както на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Резултатите в седми клас не са с оценки, а с точки, като максималният брой точки и на двата изпита е 100, но според балообразуването може да има различни комбинации, с различни предмети, определени от педагогическите съвети на училищата. Максималният бал за кандидатстването след седми клас в гимназиите е 500 точки. Държавният план-прием вече е утвърден и седмокласниците в страната ще кандидатстват за общо 2499 паралелки. От тях 1446 са професионалните паралелки, а 1053 са профилираните паралелки или заявените професионални паралелки са 57 процента.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети