Властите в Хонконг оттеглиха спорния законопроект за екстрадицията

DenNews.bg
15.06.2019
размер на текста:

 Лидерът на Хонконг Кари Лам обяви, че за неопределен срок оттеглят спорния законопроект, предвиждащ разрешаване на екстрадициите от специалния автономен регион към континентален Китай след седмица на масови протести и насилие по улиците, пише "Гардиън".

Лам разкри промените на пресконференция. В петък вечерта тя проведе разговори с топ китайски представители на границата. След тридневно мълчание Лам поясни, че е направила всичко възможно, но призна, че законопроектът е "създал голямо разделение" в обществото. Законодателният процес ще бъде прекратен за неопределен срок, отбеляза тя и добави, че това ще даде повече време за консултации с обществото. За неделя е планирана още една масова демонстрация.

Към момента плановете са само да се отложи прокарването на законопроекта, вероятно с надежда да се приеме на по-късен етап след допълнителни консултации с опозицията. Казусът няма да бъде повдиган най-рано до есента, тъй като местният законодателен орган излиза в лятна ваканция от другия месец.

Промяната в решението на властите е победа за протестиращите в Хонконг.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети