Със затворени врати властта в Хонконг опитва да спре протестите срещу спорен закон

DenNews.bg
13.06.2019
размер на текста:

Правителственият комплекс в Хонконг, около който в сряда започнаха многохилядни протестни акции срещу спорния законопроект, който разрешава екстрадиране на хора от Хонконг в Китай, ще остане затворен до края на седмицата от съображения за сигурност, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Държавните служители, работещи в централния квартал Адмиралти, са получили нареждане да не идват в офисите. Няма да работи и едноименната метростанция, за да бъде затруднен достъпът на демонстранти в зоната на протестите.
Вчера десетки хиляди демонстранти обкръжиха правителствения комплекс и парализираха работата му. В целия район беше блокирано движението на транспорта, а банки, търговски центрове и офиси бяха затворени. Полицията използва гумени куршуми, сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръсне протестиращите, които се опитваха да щурмуват сградата на парламента. Най-малко 70 души са пострадали при сблъсъците.
Днес сутринта по улиците на Хонконг, който осъмна под силен дъжд, се забелязват само шепа демонстранти, предаде ДПА. Гражданският фронт за човешки права - продемократична коалиция, действаща като неофициален организатор на демонстрациите - заяви снощи, че протестите ще продължат, докато правителството не оттегли законопроекта.
Лидерът на Хонконг Кари Лам остро осъди днешните протести и ги нарече "бунтове". Във видео във Фейсбук тя каза, че те "очевидно са организирани". "Това не е акт, който бихте предприели, ако обичате Хонконг", отбеляза видимо уморената Лам, като добави, че протестите са нанесли травми на полицаи, журналисти, средни граждани и правителствени работници.
Тя продължи да защитава законопроекта, като посочи, че разбира защо много хора са против него, но се е опитала "да им обясни и да ги накара да разберат".
"Хонконг е свободно и отворено общество. Можете да имате различни мнения. Но независимо дали сте съгласни или не, има граница на начина, по който изразявате вашето мнение", изтъкна Лам.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети