Връщаме на Турция ценни археологически артефакти

DenNews.bg
13.06.2019
размер на текста:

България ще предаде на Турция ценни археологически артефакти, задържани от наши митничари при опит за незаконен внос, извършен от турски гражданин на ГКПП Капитан Андреево през 2016 г.
Артефактите ще бъдат предадени от заместник-министъра на културата Амелия Гешева на турския заместник-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз, съобщиха от Министерството на културата.
Събитието ще се състои утре, от 16.30 ч. в Заседателната зала на Националния археологически институт с музей при БАН. Движимите културни ценности са общо 63 - 56 монети /златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети/, шест бронзови антични апликации и една бронзова фибула.
За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане с приложена експертиза, с която турски специалисти представят доказателства за произход на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.
Процедурата по връщане на незаконно изнесени културни ценности се осъществява на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности, сключено между Република България и Република Турция през 2012 г.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети