С историческа мобилизация гражданското общество в Русия свали белезниците на журналиста Иван Голунов

DenNews.bg
12.06.2019
размер на текста:

Руският разследващ журналист Иван Голунов от интернет изданието "Медуза" бе освободен снощи от домашен арест и заяви, че ще продължи антикорупционните си разследвания, предадоха Ройтерс и Франс прес.


Обвиненията срещу него в притежаване на наркотици бяха оттеглени внезапно по-рано през деня след като арестът му предизвика възмущението на негови колегите и на видни личности.

Голунов бе посрещнат от неколкостотин репортери и поддръжници, събрали се до следственото управление в Москва, където му бе свалена електронната гривна за контрол над домашния арест.


Той заяви през сълзи, че се надява подобен случай с обвинения за наркотици да не сполита никой друг. "Огромна благодарност за подкрепата ви", каза 36-годишният репортер. "Ще продължа да работа и да водя разследвания", добави той.


Вчера полицията призна, че доказателствата при ареста са били манипулирани. Двама високопоставени началници в московската полиция, отговорни за ареста, ще бъдат уволнени.

Руският президентски прессекретар Дмитрий Песков обаче предпочете да не уточнява срока на разглеждане от Владимир Путин на искането на руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев да бъдат уволнени двама генерали от полицията във връзка със случая с журналиста от изданието "Медуза" Иван Голунов, предаде ТАСС.

"Искането ще бъде разгледано своевременно", каза Песков вчера в отговор на въпрос за възможните срокове, в които ще бъде взето решението по въпроса.

Преди това Колоколцев съобщи, че ще предложи на президента да бъдат уволнени генерал-майор Андрей Пучков от полицията - началник на управлението, възбудило делото срещу Голунов - и началника на отдела за борба с наркотиците към Главно управление-Москва на руското министерство на вътрешните работи генерал-майор Юрий Девяткин. Министърът заяви това, след като обяви, че е решено наказателното преследване срещу журналиста за недоказаното негово участие в извършване на престъпление да бъде прекратено.

Неправителствената организация "Репортери без граници" приветства историческата мобилизация на гражданското общество, която позволи освобождаването на журналиста Иван Голунов. Сега тези, които се опитаха да набедят журналиста, трябва да бъдат съдени. "Продължаваме да сме мобилизирани в подкрепа на другите задържани в Русия журналисти", добави организацията в Туитър.

Независимият информационен сайт "Медуза", за който работи Иван Голунов, заяви, че "властта се вслуша в обществото" след небивалата гражданска мобилизация. "Това трябва да се случва, когато бъде извършена несправедливост", се казва в изявление на "Медуза". Сайтът работи в Латвия, за да избегне натиска на руските власти, напомня АФП.

Московските власти изразиха готовност да окажат помощ на организаторите на планирано за 16 юни шествие в подкрепа на журналиста, "включително по въпросите на безопасността", предаде ТАСС. По-рано беше съобщено, че властите и организаторите са съгласували акция в подкрепа на журналиста. Шествието е планирано за 16 юни от 13 до 15 часа местно време, с до 20 000 участници.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети