Никарагуа започна да освобождава политически затворници

DenNews.bg
11.06.2019
размер на текста:

 Никарагуа е освободила 50 политически затворници, предаде "Ройтерс".

Нов закон пуска на свобода хора, арестувани на антиправителствени протести преди година, като в същото време защитава полицията, която насилствено спря демонстрациите.

Уличните протести избухнаха през април 2018 г., когато президентът Даниел Ортега се опита да намали социалните помощи и се превърна в по-широко протестно движение срещу правителството на президента.

Най-високопоставеният представител на ООН в областта на правата на човека, както и местни опозиционни групи, разкритикуваха законодателството като безнаказаност на тези, които са извършили престъпления по време на репресиите.

То също така забранява на освободените политически затворници участие в по-нататъшни антиправителствени протести. Министерството на вътрешните работи на Никарагуа заяви, че планира да освободи други задържани по същите обвинения.

Повече от 700 души бяха арестувани по време на демонстрации, а 325 протестиращи предимно от опозицията загинаха при сблъсъци със силите за сигурност, твърдят правозащитници. Повече от 60 000 никарагуанци са отишли ​​в изгнание заради политически борби през последните 14 месеца.

Ортега обеща да освободи задържаните в антиправителствените протести като жест към опозицията. Близо 200 затворници, които опозицията описва като политически затворници, остават зад решетките, а 520 други са били освободени, според група за защита на правата, която подкрепя арестуваните по време на протестите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети