Ще компенсират стопаните на загиналите пчели, но не е ясно с колко

DenNews.bg
08.05.2019
размер на текста:

Стопаните на изтребените пчелни семейства ще бъдат компенсирани, но трябва да представят набор от документи-жалба, констативен протокол и проби. Това заяви ресорният зам.-министър на земеделието Янко Иванов след Консултативния съвет по пчеларство днес.
Причината са протестите на браншовите организации заради случаите на изтровени с пестициди пчелни семейства в Добруджа.
Пчеларите ще бъдат компенсирани чрез средствата за индивидуален de minimis. Не се знае какъв ще бъде размерът им, а предстои да се уточни.
Въпросът е да се намери балансът между интересите на хората, които се занимават с производство на различни култури и тези, които отглеждат пчели, поясни Янко Иванов.
По думите му работи се и за национален електронен регистър и оповестителна система за пчеларите. Ще се работи за запазване старите форми за оповестяване, както ще се въвеждат нови такива. Иванов заяви категорично, че предстоят промени по наредбата за пчеларите. Той изтъкна, че по нея има сериозни дефекти и трябва да се ремонтира сериозно.
Ресорният зам.-министър е поискал пчеларите да дадат своите предложения в рамките на една седмица, считано от днес, за да може работна група да прегледа всички неща в наредбата, които не работят.
Все още не се знае и броят на пчеларите, които ще бъдат обезщетени, тъй като случаите няма да си приличат един с друг. Той призова медиите догодина да се направи кампания в цяла България, за да се предпазят пчелите. По думите му трябва да се знае, че има цъфтежен период, когато пчелите излизат на паша, за този период има позволени и забранени препарати.
"Ако ние спазим простички правила, най-вероятно ще се сведе до едно прилично ниво рискът от такива проблеми", акцентира Янко Иванов и допълни, че се обсъждат какви да бъдат санкциите.
Заместник-председателят на Конфедерацията на българските пчелари Иван Кожухаров, допълни, че са небелязани доста мерки и ако успеят да се справят с тях, ще има голям напредък. Според него обаче нещата ще се случат доста трудно, защото досега има само две спечелени дела от пчелари, които са успели да осъдят арендатори.
Янко Иванов посочи, че зачестяват инцидентите с пчелните семейства, а самото изследване не е евтино - 420 лева.
"В краткосрочен план трябва да има ред, ясни правила, да се спазва Наредба 13, а в дългосрочен - промени в Закона за пчеларството". Така председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов отговори на въпрос защо зърнопроизводителите и пчеларите се обвиняват взаимно.
На Консултативния съвет по пчеларство станало ясно, че няма противоречия между едните и другите. И зърнопроизводителите, и пчеларите искат да има прозрачност, всичко да бъде ясно и по правилата, но как това ще се постигне е друг въпрос.
По думите на Костадинов има проблеми на отделни места и причина за това са отделни случаи на нарушаване на наредбата.
Трябва да се налагат санкции. Костадинов поиска в дългосрочен план промени в Закона за пчеларството и създаване на единна електронна система за оповестяване.
В краткосрочен план Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще поеме изцяло разходите по изследването на това от какво са умрели пчелите. В дългосрочен план - МЗХГ предвижда се дооборудва лабораторията, където се извършват изследванията.
Припомняме, в края на април пчелари алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско.
Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди.
Преди дни стана ясно, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети