Управляващите непримирими пред загубата в Истанбул, ще има нови избори за кмет

DenNews.bg
07.05.2019
размер на текста:

Висшата избирателна комисия на Турция отмени вчера резултатите от изборите за кмет на Истанбул, произведени на 31 март т.г., на които кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм претърпя поражение от Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия, който спечели вота с около 13 000 гласа преднина пред опонента си
Избирателната комисия обяви, че вотът ще бъде повторен на 23 юни т.г., когато турските избиратели ще се явят отново пред урните, за да гласуват повторно за кмет на Истанбул. В същото време ВИК отхвърли иска на Партията на националистическото действие да бъдат отменени резултатите от вота в общините Малтепе и Кючюкчекмедже, които бяха спечелени от опозицията. Така че повторното гласуване ще се извърши само за кмет на Истанбул. А за всички останали общини на Истанбул ще важат резултатите от вота на 31 март.
Кандидатите ще бъдат същите - Бинали Йълдъръм за управляващия алианс, и Екрем Имамоглу от опозиционния алианс - НРП, Добра Партия и Партията на щастието. Списъците и урните ще бъдат на същите места, както на вота на 31 март т.г. Мандатът на Екрем Имамоглу ще бъде отнет до втория вот. А на негово място временно ще бъде назначено оторизирано от истанбулското валийство лице.
Възражението срещу резултатите от вота на 31 март с искане той да бъде отменен и да бъде повторен само в частта за избор на кмета на Истанбул бе внесено миналата седмица от управляващата ПСР в коалиция с националистическата ПНД с мотива, че има "нередности и корупция" при гласуването и настояване за повторен вот. Същото поискаха и президентът Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на националистите Девлет Бахчели. От тази гледна точка ВИК се съобрази с това искане.
Според съобщенията в медиите решението за отмяна на резултатите от вота на 31 март и насрочването на нови избори за кмет на Истанбул е било взето със 7 гласа одобрение срещу 4 против.
Кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм, който претърпя поражение на 31 март заяви, че решението на ВИК за повторение на изборите е справедливо, както и че отново ще бъде кандидат за кмет на Истанбул на вота на 23 юни т.г.
Спечелилият вота за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, чийто мандат ще бъде отнет, на многолюден митинг снощи призова турските избиратели да приемат спокойно решението на ВИК и да проявят здрав разум. Имамоглу обвини ВИК в подчинение на управляващата ПСР и в проява на двуличие във връзка с отмяната на изборите на 31 март. "По същата логика ВИК трябва да отмени и резултатите от референдума през юни м.г. и да насрочи нови избори", каза той.
"Ние спечелихме изборите на 31 март с пот на челото. Управляващите не ни поискаха, отнемат нашето право, но ние няма да се откажем от борбата, бъдещето принадлежи на нас", заяви Имамоглу, като посочи, че отново ще се бори за спечелване на кметския пост на Истанбул.
Централното изпълнително бюро на управляваща ПСР се събра на заседание под ръководството на президента Ердоган. Говорителят Йомер Челик заяви, че решението на ВИК за повторение на вота за Истанбул е важно за премахването на всички съмнения относно легитимното провеждане на изборите.

Задоволство от решението на ВИК изрази и лидерът на националистическата ПНД Девлет Бахчели. Той се закани, че ще проследи лично предизборната подготовка в Истанбул, специално в района на Кючюкчекмедже. Днес основната опозиционна НРП свика извънредно заседание с участието на депутатите на НРП, на което е поканен да присъства и Екрем Имамоглу.

Турция отново влезе в орбитата на изборите на фона на непрекъсната девалвация на турската лира. След като бе обявено решението на ВИК за повторение на вота за Истанбул, котировките на американския долар скочиха и буквално за броени минути курсът от около 5.7 надхвърли 6.15 лири за долар.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети