Не само мор по пчелите, но и деца пострадаха от пръскане с опасни пестициди

DenNews.bg
07.05.2019
размер на текста:

За съмнения за използването на опасни пестициди в Долна Митрополия пише Нова.
Съмненията се появили първоначално, след като група деца играели футбол на нива. Впоследствие децата получили алергична реакция и се обринали. Хората от града са на мнение, че причината за това е пръскането на земеделските площи с опасни пестициди.
Техните опасения подкрепят и пчеларите в района, които също са на мнение, че арендаторите на земята използват непозволени химикали за обработката на културите си.
Пчеларят Мирослав Маринов посочи пред телевизията, че нерегламентираното пръскане от страна на земеделския производител е станало на 24 април. След като Маринов посетил мястото, той видял, че в непосредствена близост играят деца.
"Свиках комисия и на следващия ден стана ясно, че децата са в болница с алергична реакция. Препаратът е български, с 28 дни карантинен срок на пръскане. Няма химичен препарат, който да е безвреден. Имаше и вятър, който го разнесе", разказа още пчеларят.
По думите на председателя на областния пчеларски съюз в Плевен Юлия Станчев в региона няма община, в която да няма случаи на отравяне на пчели.
Затова бил организиран и протестът на 4 май, в който се включиха пчелари от цялата страна.
"Пръска се през деня, когато изрично е забранено. Пчеларите не са предупреждават. Санкцията е от 500 до 1000 лв. за отравяне на пчели. До момента обаче няма глобен земеделец", поясни още Станчев.
Припомняме, че протестът на пчеларите от миналата седмица стана повод за свикването на спешен консултативен съвет по пчеларство по разпореждане на земеделския министър Румен Порожанов. На срещата утре, 8 май, ще присъстват, както пчелари, така и зърнопоризводители и други земеделци.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети