След 20 дни издирване: Стоян Зайков се самоуби, пристегнат от полицейски обръч

DenNews.bg
30.05.2019
размер на текста:

Издирваният убиец от Костенец Стоян Зайков се е самоубил, след като местонахождението му е локализирано на 20-ия ден от издирването му и той е бил обграден от полиция в Долна баня.
Зайков се е прострелял в торса със самоделна пушка след престрелка с полицията, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Николай Спасов.
"Полицаите не използват 12 калибър оръжие", лаконичен бе Николай Спасов.
Шефът на МВР-София обаче не уточни дали се касае за същата пушка, с която бе извършено убийството на 42-годишния Валентин Петров в Костенец.
Стоян Зайков е забелязан вчера от полицаи, които обхождали района около оловния завод край Долна баня, допълни комисар Спасов. Не е имало сигнали от граждани.
"От направените анализи и профилът беше установено неговото движение. Той през цялото време се движеше от Горна Василица до Долна Баня, в Свети Спас, където има няколко разбити къщи по безспорен начин сме доказали неговото присъствие. Зайков изминавал по 20 км на ден, бягайки от преследващите го заради две убийства в Костенец в средата на месеца. От анализа, който направиха и движението му по време и място, съответно снощи, колеги, които обхождаха района, забелязаха лице, което отговаря на описанието на Зайков. Когато го заграждат - се чуват изстрели. Незабавно бяха сформирани екипи и са насочени към мястото, като е имало и от изстрели, които са били предупредителни. Спрямо Зайков не е употребявано оръжие или физическа сила", добави директорът на МВР-София.

Вътрешният министър Младен Маринов пък обясни, че при издирването на Зайков са използвани всички технически средства и нововъведения.
"Разположени бяха над 70 фотокапана и различни други технически средства, които няма да споменавам, тъй като ще издадем методите си на работа", коментира Маринов.
Вътрешният министър обясни, че е разговарял със служителите и според тях изстрелите, които са произвели, не са били по негова посока.
В акцията снощи са участвали екипи на Гранична полиция, СОБТ, КОБРА и други. Няма пострадали служители на реда.
Директорът на МВР-София каза още, че със сигурност Стоян Зайков е извършителят на убийството на 38-годишната му бивша съпруга Милена Шишкова на 9 срещу 10 май. За това престъпление му е било повдигнато и обвинение.
Разследването е под надзора на Окръжната прокуратура в София.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети