Европейците са изгубили либидото си, притеснен Юнкер

DenNews.bg
03.05.2019
размер на текста:

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че опасността за Европейския съюз е, че европейците са "загубили колективното си либидо" един към друг, но добави, че във Великобритания "булката" - ЕС - е била "систематично обругана" от самото начало и след това "отхвърлена".

Няколко дни преди срещата на лидерите за бъдещето на Общността в румънския град Сибиу, председателят на Европейската комисия предложи ексцентричен анализ на състоянието на континента.

Юнкер, който трябва да напусне поста си през ноември, каза, че смята, че комисията под негово ръководство се е съсредоточила върху "големите неща", докато упражняваше "скромност в малките неща".

"Гарантирах, че комисията вече не се намесва във всеки малък детайли от живота на гражданите", изтъкна той, допълвайки: "И съм изненадан, и съм разочарован, че никой не е забелязал това."

Но бившият премиер на Люксембург, седмици преди европейските избори, призна, че възходът на евроскептичните партии е заплашителен знак за континента.

"Ние не се обичаме", коментира Юнкер, допълвайки: "Загубихме нашето колективно либидо... Пет или шест години след Втората световна война имаше такова. И все пак днес е по-лесно за европейците да се влюбват един в друг, отколкото беше през 1952 г."

Юнкер добави: "Брекзит е специален случай. Ако в продължение на 40 години обсипвате една страна с посланието, че всъщност не принадлежи на ЕС, тогава решението да излезе е логичен резултат. Булката беше систематично ругана и след това отхвърлена."

В интервю за германския вестник "Ханделблат" Юнкер също така се позова на безизходицата за Брекзит в британския парламент в твърдението си, че е несправедливо европейските граждани да хвърлят вината за всеки провал на европейската демокрация върху Брюксел.

Той каза: "Европейската комисия прав най-доброто. Но тя не може да реши всеки проблем. Комисията не може да компенсира слабостите на националните правителства и демокрациите в Европа. Вижте Обединеното кралство. Фактът, че правителството и опозицията там започнаха да разговарят чак три години след референдума за Брекзит, едва ли е знак за сила на британската демокрация."

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети