Ето я бюлетината за европейските избори

DenNews.bg
03.05.2019
размер на текста:

28 са позициите в бюлетината за изборите за членове на Европейски парламент, а за първи път избирателят може да посочи, че не подкрепя никого-последното квадратче в списъка с партии, коалиции и независими кандидати е именно "Не подкрепям никого", като не е обозначена с номер. Номерата на коалициите за изборите са 27.

 

Промяна има и на преференциите.

Както досега те са разположени в дясната част на бюлетината, но за първи път са изписани с три цифри, като към цифрата на позицията в партийната листа се прибави 100. Това се прави, за да се избегне феномена 15/15, т.е. отбелязването на номера на предпочитаната партия и в преференциите.

Преференциите са с номера от 101 до 117, което означава, че ако подкрепяте например кандидат №4 в листата на партията, за която гласувате, трябва да отбележите преференция 104.


Сгъването на бюлетината ще се прави по хоризонтала като остава открит номерът, за да може да бъде отделен. След като избирателят гласува, излиза от тъмната стаичка със сгъната бюлетина, дава я на член на СИК, който поставя печат на гърба й. След това избирателят пуска бюлетината в избирателната кутия. Бюлетината има защити от фалшификации.

Навсякъде в страната вече са назначени секционните и районните избирателни комисии. ЦИК се е намесила след две жалби за състава на СИК, като е осигурила представителност на парламентарно представените партии.

На 30 април изтече срокът за подаване на заявления за откриване на секции за гласуване извън страната.

Такива секции могат да се откриват извън дипломатическите и консулски представителства след подадени поне 60 заявления. Към момента са постъпили 8671 заявления, от които през страницата на ЦИК - 8327, а през МВнР - 344. Неуспешно подадените или с грешки заявления са 745, но това не е окончателната бройка, защото проверката на заявленията продължава и днес
До 4 май ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата извън страната, където ще може да се гласува за европарламент. Консултации за членовете на СИК извън страната трябва да се проведат до 9 май.

До 11 май могат да бъдат подавани заявления за гласуване на друго място.

Такова удостоверение могат да поискат членовете на СИК, ЦИК, наблюдателите на изборите и кандидатите. Подаването на заявление за гласуване по настоящ, а не по постоянен адрес, става в общинските администрации до 11 май, по настоящ адрес.

До 11 май избирателите с увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна кутия като към искането се прилага решение на НЕЛК или на ТЕЛК. Заявлението може да се подаде писмено или по електронен път на страницата на общината. Ако в населеното място има вече секция с подвижна изборна кутия, хората с увреждания могат да поискат да се включат в списъка пет дни преди изборите.

Софтуерът за машинно гласуване, което също ще бъде възможно на евровота ще бъде качен към 15 май. Машините ще бъдат тествани и одитирани от специалисти, като срокът на доставката е 25 май. Дотогава те трябва да бъдат сертифицирани заедно със софтуера.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети