Прибраха в ареста кмета на Божурище, заместника му и главния секретар на общината

DenNews.bg
28.05.2019
размер на текста:

Кметът на Божурище Георги Димов, заместничката му Габриела Дончева и секретарят на общината Цветелина Димитрова са задържани за срок от 24 часа заради извършено длъжностно престъпление. Прокуратурата ще преценява дали да иска постоянния им арест.
Както по-рано писахме, спецпрокуратурата влезе в кметството в Божурище. Със съдействието на служители от КПКОНПИ и СДВР, обвинителите разследват длъжностно престъпление.
"Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в град Божурище, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери", поясняват от държавното обвинение, посочва NOVA.
Заместник-главният прокурор Иван Гешев поясни, че разследващите работят по един случай, за който са събрани доказателства. Сигналът бил подаден от председателя на Общинския съвет.
„Става дума за четири поземлени имота, които са частна общинска собственост, а в миналото са били държавни. Има манипулирани търгове, на които 80 декара земя са продадени за 150 000-160 000 лева. Реалната им цена към момента е 40-50 евро на кв.м. Купувачите са четирима. Сред тях са три търговски дружества, на едно от които преди време пълномощник е бил бащата на кмета. Четвъртият купувач е висш магистрат, следовател от Националната следствена служба. По първоначални сметки общината е ощетена с около 8 млн. лева”, обясни Гешев. Фирмата оценител на земите вече стана известна с ниските цени, на които беше определила земята под „Царските конюшни” в центъра на София.

Само преди месец в разследване на NOVA беше разказано за сделки с евтини имоти в общината. От материала на Марин Николов, излъчен в края на април, става ясно, че 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лв. за квадратен метър. След търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата. Посредством пълномощни, една от фирмите спечелили имотите,
Земята е земеделска, но е част от планираната многофукционална зона на Божурище. Отвсякъде е оградена с имоти в регулация на десеторно по-висока цена. Любопитният търг на четирите терена е станал още в края на миналата година. Сигналът идва от човек, който е адвокат на потенциални купувачи, изпуснали 10-дневния срок за подаване на документи за търга.
Според оферти за продажба в района от интернет сайтове, цената на подобни земеделски земи в района варира между 7.50 и над 15 лв. на квадратен метър. При урегулирани терени достига и до 30 евро. Регулацията в 80-те декара, според общински съветници, би струвала 4 лв. на квадрат.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети