Расте броят на болните от морбили у нас

DenNews.bg
28.05.2019
размер на текста:

Расте броят на болните от морбили у нас. В момента има 759 заразени, обяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В сравнение с миналата година увеличението е повече от 40 пъти. В София са две трети от заразените.
Голям е броят им и в областта на Благоевград, откъдето тръгна заразата. Първите случаи бяха в детското отделение на болницата в Разлог.
Вече има болни от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив. В момента най-много заразени има в София област. Случаи са регистрирани и в Самоков и Ихтиман, но столицата и Кюстендил.
Около 90% от случаите са сред ромското население, затова натам са насочени усилията за по-голям имунизационен обхват. Личните лекари и родителите на децата, които не са ваксинирани, се глобяват. Установява се, че доста често вината за липса на ваксинация при децата е на родителите. "Това е най-заразното инфекциозно заболяване", припомни Кунчев.
Макар в повечето случаи да протича леко, все пак то отслабва имунната ни система и има един смъртен случай при 1000 заболели, сочи статистиката.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети