ЕНП и социалистите губят места, но остават първа и втора политическа сила в ЕП

DenNews.bg
27.05.2019
размер на текста:

 Европейската народна партия и Алиансът на социалистите и демократите в Европа остават първа и втора политически сили в следващия Европарламент, но губят мнозинството си. Голям ръст бележат либералите и Зелените, които стават съответно трета и четвърта политически сили. Популистките партии също увеличават евродепутатите си. Избирателната активност на евроизборите е над 50 процента - най-високата от 1979 г. насам. Европейската народна партия (EНП) остава най-голяма политическа сила със 179 евродепутати, въпреки че губи 38 места в сравнение с предишния парламент. Социалдемократите са втори със 152 места и загуба от 35 кресла в сравнение с предишния парламент. Двете най-големи политическа семейства обаче загубиха мнозинството си, за първи път в историята на ЕП.

Трета политическа сила са либералите от АЛДЕ, които благодарение на партията на Макрон спечелиха 105 места, с 37 повече от предишния парламент. Четвърта политическа сила са Зелените, които също увеличават креслата си със 17 и ще имат 69 евродепутати.

Основните теми, които водещите кандидати обсъждаха в изборната нощ, бяха вариантите за създаване на мнозинство в следващия парламент и избирането на председател на Европейската комисия. Двете атниевропйски и популистки групи в Европарламента - Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и пряката демокрация също ще имат повече места в Европарламента, благодарение на победата на партията на Марин Льо Пен във Франция и на Матео Салвини в Италия.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети