В Украйна вече събират подписи за оставката на Зеленски

DenNews.bg
23.05.2019
размер на текста:

 Само три дни след официалното встъпване в длъжност на новия президент на Украйна Володимир Зеленски вече се появиха официални искания за неговата оставка, пише news.bg.
На интернет страницата на президентството е регистрирана петиция за отстраняването му, а в нея вече са се включили 4405 души от 25 000, които са необходими за разглеждането на петицията. Срокът за подписването на петицията е 90 дни. "Възползвайки се от липсата на смислени обещания към хората, вие започнахте да приписвате собствените си капризи на волята на хората. Неприемливо е положението, при което "слугата на народа" няма морални задължения пред своя народ, сформирани в изборния процес. Затова ние, народът на Украйна, настояваме за вашата незабавна оставка от длъжността президент на Украйна", се изтъква в петицията. Авторите на петицията твърдят, че новият държавен глава "всъщност няма подкрепата на 73% от избирателите", а само е консолидирал протеста на украинците.
На 30 април Централната избирателна комисия на Украйна официално призна Зеленски за победител в президентските избори - във втория тур той спечели 73.22% от гласовете, докато опонентът му Петро Порошенко получи едва 24.45%.
В понеделник новият държавен глава на Украйна встъпи в длъжност и веднага обяви разпускането на парламента. Указът за това беше публикуван днес, с което започва изборният процес. Самият вот се очаква в края на юли.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети