799 зрелостници от областта са на втора матура днес, най-много са избрали биологията

DenNews.bg
23.05.2019
размер на текста:

12-класниците се явяват днес на втория задължителен държавен зрелостен, която е по избор. Вариант 1 бе изтеглен в 6 часа в Министерството на образованието и науката.
Изпитът започна в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.
Държавните зрелостни изпити по чужд език и по всички обществени науки се състоят от три модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият модул също е 60 минути, а третият модул продължава 120 минути. За математиката и природните науки модулите са два. Първият е от 90 минути, а вторият е от 150 минути. Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул от изпита. Ученик, който е напуснал изпитната зала, не може да се връща в нея. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година.

 


799 от всички 903 абитуриенти от област Кюстендил се явяват днес на втората задължителна матура.
Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. Него са предпочели 251 зрелостници. Английски език са избрали 172 младежи, философски цикъл – 145, география и икономика – 120, математика - 79, история и цивилизация – 19, испански език – 7, физика и астрономия – 4 и химия и опазване на околната среда – 2.
От област Кюстендил има 2 зрелостници, които са заявили трети ДЗИ по желание – един по английски език и един по история и цивилизация. Матурата по желание по английски език ще се проведе на 29 май, а матурата по желание по история и цивилизация – на 31 май.
Припомняме, че на 21 май се проведе задължителната матура по български език и литература. Работите на 11 зрелостници от цялата страна бяха анулирани заради опити за преписване.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети