С водосвет за здраве отвори врати солната стая в детска градина "Калина" в Дупница, която е единствена в града

DenNews.bg
22.05.2019
размер на текста:

 С водосвет за здраве, отклужен от отец Илия Дичев, отвори врати солната стая в детска градина Калина в Дупница, която е единствената в града. Това стана възможно благодарение на даренията, направени от родители, благотворителните базари, както и с финансовата покрепа от страна на община Дупница, отбеляза при откриването директорът на детската градина Райна Хаджийска. 

 

Терапията в солната стая е алтернативен метод за превенция на здравето на децата, наричана халотерапия.
Контролираната солна терапия /ХАЛОТЕРАПИЯ/ се провежда в специално изградени за целта солни стаи. Всяка солна стая е оборудвана с халогенератор , който разпрашава солта на микронни частици, като пресъздава и поддържа нивото на естествената концентрация на солен аерозол във въздуха. Прецизен сензор се грижи за неговото постоянно, правилно и безопасно дозиране.

 
При вдишване фините частици на солта попадат в дихателните пътища, достигат до белите дробове и действат пречистващо. Аерозолът прониква и през трите слоя на кожата и я регенерира. Отрицателно заредените йони на солта балансират нервната система и засилват имунната система.

 

 Само след няколко сесии се забелязва ,че дишането става по-леко. С течение на терапията затрудненото дишане , кихане, кашляне постепенно се облекчават . Аерозолните частици на солта, които имат антибактериално, антисептично и противовъзпалително действие достигат чак до най-тесните алвеоли и изчистват лигавицата от слуз и патогени. Дихателните пътища се разширяват и дишането се подобрява.
Ето защо Педагогическият съвет взе решение за изграждане на солна стая в сградата на ДГ”Калина”, което беше потвърдено от Обществения съвет . С това решение сме запознали и Общинското ръководство. Предвиждаме солната стая да е безплатна за децата от ДГ, след заявено желание от родителите.

За да стане факт изграждането на солната стая и да бъдат събрани необходимите за целта 24 000 лева ръководството на детската градина и родителите организираха няколко инициативи:
1. „Мартенички бели,бели и червени,
за дечица малки,здрави и засмени”- базар за мартеници,
изработени в ДГ”Калина”/ 20-28 .02 / от 16.00 до 17.00 часа на централния вход на детската градина. Ще предложим качествено изработени мартеници, съобразен с българската традиция, на цена 1,00 и 2,00 лв.
2. „Вместо цвете, здраве подарете”- 08.03.2019г. от 7:30 до 8:30 ч.

Продължаваме традицията от миналата година, когато вместо да купувате букети, за което Ви благодарим, събрахме пари за болно дете.
Тази година средствата да са за солната стая.
Кутиите за дарения ще бъдат поставени на входа на всяка група.
3. Предаване на хартия – седмица на гората от 1 до 10 април.

4. Чук-чук яйчице, имаш ли си сърчице?”- Великденски базар

5 ”Калина и приятели”- Благотворителен концерт –месец май. Освен удоволствието да видите децата си на сцената, ще отчетем и финала на кампанията.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети