400 полицаи, жандармеристи и пожарникари ще охраняват изборния ден в област Кюстендил

DenNews.bg
22.05.2019
размер на текста:

В ОДМВР – Кюстендил е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността на гражданите, охраната на изборните книжа, транспортирането им и охраната на избирателните секции за безпроблемното протичане на изборите за Европейски парламент на 26-и май.
В Кюстендилска област ще бъдат ангажирани с охранителна задача около 400 служители на МВР-служители на ОДМВР, пожарната, Гранична полиция и служители на дирекция Жандармерия.
Служители на РДПБЗН – Кюстендил извършват проверки на секционните избирателни помещения и провеждат инструктаж на членовете на секционните избирателни комисии за гарантиране на пожарната безопасност в изборния ден.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Кюстендил и служителите в районните управления по места ще работят и на 26 май, от 08.30 до 19.30 часа.
В Дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.
-В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
-При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение е необходимо:
- Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР или в съответното РУ за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
- Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;
- В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
Удостоверението се издава, за да послужи само пред СИК и е валидно единствено за изборния ден.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети