Въоръжена групировка остави милиони без вода в Либия

DenNews.bg
21.05.2019
размер на текста:

 Водоснабдяването на либийската столица и околните градове е било прекъснато, след като въоръжена групировка е щурмувала контролна зала, оставяйки милиони хора без вода, докато летните температури започнаха да се покачват, съобщават световните информационни агенции.

Въоръжените са пристигнали в неделя в контролната зала в Джафара, управлявана от консорциум, известен като проекта "Голямата изкуствена река", който транспортира вода чрез огромна подземна мрежа от тръби от Сахара до Триполи, град с повече от 2 млн. души, както и до други райони, намиращи се на брега на Средиземно море. Групировката принудила служителите да спират водопроводите, свързани с подземни кладенци. От групировката твърдят, че са привърженици на фелдмаршал Халифа Хафтар, лидер на Либийската национална армия. Силите на Хафтар доминират в източната и южната част на Либия и се опитват да завладеят столицата от подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие.

Връзката с Хафтар е спорна, като някои твърдят, че въоръжената групировка действа независимо и правителството в Триполи прави връзката, за да подкопае подкрепата за спорния генерал.

Силите на Хафтар обсаждат Триполи от 4 април с мълчаливата подкрепа от страни като ОАЕ, Саудитска Арабия и Египет, но е общоприето, че плановете на армията на Хафтар за бърза победа и поражението на правителството са били осуетени. Агенцията, която контролира водния проект, първоначално създадена от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, настоя, че никога не е вземала страна в настоящия конфликт, но заяви, че доставките на вода никога не трябва да се използват за постигане на какъвто и да е интерес. "Водата е дар Божи за всички и не бива да се използва за диктат и спазаряване при каквито и да било условия", изтъкна агенцията.

В резултат на нападението водата ще бъде отрязана до Триполи, но също така и до Гарян и някои други западни планински градове. Не е известно колко време ще е необходимо за възстановяване на доставките, но инцидентът подчертава уязвимостта на гражданството в Либия към продължителна война. Преди това агенцията предупреди, че е трудно да ремонтират течове заради сраженията. Либия периодично страда от прекъсвания на водата.

Правителството в Триполи обвини въоръжената групировка в координация със силите на Хафтар, че се стремят да "блокират водата към столицата, за да сломят духа на жителите ѝ".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети