871 зрелостници от област Кюстендил пишат по първата си матура днес

DenNews.bg
21.05.2019
размер на текста:

12-класниците се явяват днес на първата си матура-изпитът по български език и литература.
Както писахме, от 903-ма зрелостници от област Кюстендил 871 са заявили като първа задължителна матура именно изпита по БЕЛ.
От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката.
Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита.
Изпитът започна в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.
Вторият задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас е на 23 май и отново започва в 8.00 часа.
Матурите по желание ще са между 28 май и 31 май.
На зрелостните изпити в 12-и клас учениците трябва да пишат само с химикалка с черен цвят.
Държавните зрелостни изпити по български език и литература, по чужд език и по всички обществени науки се състоят от три модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият модул също е 60 минути, а третият модул продължава 120 минути. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.

За математиката и природните науки модулите са два. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.
Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Ученик, който е напуснал изпитната зала, не може да се връща в нея.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети