Зеленски положи клетва като президент на Украйна

DenNews.bg
20.05.2019
размер на текста:

 Владимир Зеленски, шоумен и политически новак, положи клетва като шестия президент на Украйна и разпусна парламента, съобщават украински и руски медии. Новият президент се закле да отстоява суверенитета и независимостта на Украйна, да работи за благото на държавата и благосъстоянието на украинския народ, да защитава правата и свободите на гражданите, да съблюдава конституцията и законите на Украйна, да изпълнява задълженията си в интерес на всички украинци и да увеличи авторитета на страната по света.

По време на тържествено заседание във Върховната рада председателят на Конституционния съд на Украйна обяви встъпването в длъжност на Зеленски като президент на страната. Новият държавен глава получи официалните регалии - жезъл, гербов печат и знак във вид на огърлица. Зеленски получи и удостоверение от председателя на Централната избирателна комисия. Във встъпителното си слово пред парламента той обяви, че разпуска Върховната рада и правителството.

Зеленски съобщи, че по света живеят около 65 милиона украинци. Той обеща да предостави гражданство на всички, които са готови да строят нова Украйна.

"Обръщам се към всички украинци на планетата - необходими сте ни", заяви той и отбеляза, че Украйна не е в паспорта, а в сърцето. Зеленски поиска оставката на шефа на украинската служба за сигурност Василий Грицак, генералния прокурор Юрия Луценко и на военния министър Степан Полторак. Той им даде два месеца. Той цитира 40-тия президент на САЩ Роналд Рейгън и подчерта, че правителството не разрешава проблемите, а е основният проблем.

Държавният глава поиска от Върховната рада да приеме закон за отнемане на депутатския имунитет, наказателна отговорност за незаконно забогатяване, промени в Избирателния кодекс и открити избирателни списъци.

Зеленски обяви, че не признава резултатите от референдума в Крим. Той си постави като първа задача прекратяване на огъня в Донбас, което беше аплодирано от присъстващите в парламента. Новият президент добави, че е "готов на всичко" за прекратяване на огъня в Донбас.

Владимир Зеленски говори и на руски език - очевидно, за да обърнат внимание в Русия. Той се закани да върне всички украински пленници. "Крим и Донбас - това са украински земи", заяви той и отбеляза, че властите не са направили нищо, за да се почувстват украинци. Владимир Зеленски пристигна във Върховната рада пеша, а преди полагането на клетва си направи селфи със съпругата си.

На 30 април Централната избирателна комисия на Украйна официално обяви Владимир Зеленски за победител на президентските избори. На втория тур той получи 13 541 528 гласа, което е 73,22%. Вече бившият държавен глава Петро Порошенко беше подкрепен от 4 522 450 избиратели или 24,45%.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети