Швеция ще иска Асандж във връзка с обвиненията за сексуално насилие

DenNews.bg
20.05.2019
размер на текста:

Шведската прокуратура съобщи, че ще поиска издаването на европейска заповед за арест за основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се намира в затвор във Великобритания.
Представител на прокуратурата заяви, че ако шведският съд реши Асандж да бъде задържан във връзка с обвинения за изнасилване, прокуратурата ще издаде европейска заповед за арест.
След като Еквадор престана да предоставя на Асандж политическо убежище и той беше арестуван в посолството на страната в Лондон, шведските прокурори решиха да възобновят разследването срещу него. Разследването за сексуално насилие срещу него започна през август 2010 г., а през 2012 г. Обединеното кралство постанови, че трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да се изправи пред разпит. Той е обвинен в изнасилване и насилие.
Асанж последователно отрича твърденията и през юни 2012 г. потърси политическо убежище в посолството на Еквадор в Лондон.
Шведските прокурори спряха разследването си срещу Асанж през август 2015 г., като заявиха, че не могат да продължат случая, докато Асандж е в еквадорското посолство.
Основателят на Уикилийск, който миналия месец бе арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, бе осъден от Кралския съд на лондонския район Саутарк на 50 седмици затвор, заради това, че през 2012 година, след като бе освободен под гаранция, не се яви в съда, а се укри в еквадорското посолство.
Шведската прокуратура заяви, че британските власти ще трябва да решат въпроса за конфликт между евентуална европейска заповед за арест и искане на Съединените щати за екстрадиция на Джулиан Асандж.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети