Първото президентско решение на Зеленски е да разпусне парламента

DenNews.bg
20.05.2019
размер на текста:

Новият украински президент Володимир Зеленски стъпи официално в длъжност днес, а първото му решение като държавен глава е да разпусне парламента. Той обяви, че свиква предсрочни избори, без да изчаква вота, който би трябвало да се състои през октомври.
"Разпускам парламента", заяви той пред депутатите и делегациите от чужбина, събрани на тържествено заседание на Върховната рада.
"Задължавам се с всички свои дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на Отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички сънародници, да повишавам авторитета на Украйна в света", каза Зеленски, след като положи клетва като президент на Украйна.
Зеленски обяви, че не признава резултатите от референдума в Крим. Той си постави като първа задача прекратяване на огъня в Източна Украйна, което беше аплодирано от присъстващите в парламента. Новият президент добави, че е "готов на всичко" за прекратяване на огъня в Донбас.
Той призова украинците да се завърнат страната, защото „Украйна не е в паспорта, а в сърцето“.
Новият президентът поиска оставката на шефа на украинската служба за сигурност Василий Грицак, генералния прокурор Юрия Луценко и на военния министър Степан Полторак. Той им даде два месеца.

Владимир Зеленски, шоумен и политически новак, е шестият президент на Украйна.
Новият държавен глава получи официалните регалии - жезъл, гербов печат и знак във вид на огърлица. Зеленски получи и удостоверение от председателя на Централната избирателна комисия.
Той Зеленски пристигна във Върховната рада пеша, а преди полагането на клетва си направи селфи със съпругата си.
На 30 април Централната избирателна комисия на Украйна официално обяви Зеленски за победител на президентските избори. На втория тур той получи 13 541 528 гласа, което е 73,22%. Вече бившият държавен глава Петро Порошенко беше подкрепен от 4 522 450 избиратели или 24,45%.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети