Тревога заради високо замърсяване на въздуха в Мексико сити

DenNews.bg
16.05.2019
размер на текста:

Тревога заради високо замърсяване на въздуха е обявена в столицата на Мексико. Властите призоваха хората да останат на закрито, училищата остават затворени, а полуфиналите на първа дивизия на футболната лига са преместени в друг град, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.
В Мексико сити живеят повече от 20 милиона души. От събота над града има дебел слой смог. Властите твърдят, че проблемът е в резултат на десетките горски пожари, които избухнаха този месец в покрайнините на града, съчетани с горещо, сухо и безветрено време, което е причинило замърсяването на въздуха. "Нивата на замърсяване остават високи, а прогнозата за времето показва, че условията за разпръскване на замърсителите ще останат неблагоприятни", се казва в изявление на Министерството на образованието, в което се съобщава за отмяна на всички часове за учениците от основните и средните училище в четвъртък. На обществените детски градини също е наредено да останат затворени. Двата най-големи университета в страната също отменят часовете.
Мексиканската футболна лига заяви, че, действайки по съвет на властите, е решила да премести първия етап от полуфинала на първа дивизия между Леон и Мексико Сити клуб Америка в град Керетаро, на около 200 километра на северозапад. Властите призоваха жителите да избягват физическа активност на открито и призоваха възрастните и тези с респираторни заболявания да останат по домовете си. Посланието беше затвърдено, след като няколко парка, използвани за джогинг, разходки и колоездене, включително най-големия в града, бяха затворени.
Сред предприетите мерки е автомобили с определени регистрационни номера да не се движат. Затворени бяха строителни обекти, по-големи от 5000 кв. м. Беше разпоредено и предприятия, замърсяващи въздуха да намалят емисиите си с 30 до 40%.
Мексико сити е един е доказано един от градовете с най-мръсен въздух в света.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети