Австрия забрани носенето на забрадки в началните училища

DenNews.bg
16.05.2019
размер на текста:

Австрийските депутати одобриха закон, забраняващ носенето на забрадката в началните училища - мярка, предложена от управляващото дясно правителство.
За да се избегнат обвиненията, че законът дискриминира мюсюлманите, текстът се отнася до всяко "идеологически или религиозно повлияно облекло, което е свързано с покриването на главата", предаде БГНЕС. Въпреки това представители на двете партии в управляващата коалиция на дясноцентристката Народна партия и на крайнодясната Партия на свободата дадоха ясно да се разбере, че законът е насочен към ислямската забрадка. Говорителят на Партията на свободата заяви, че законът е "сигнал срещу политическия ислям", а депутатът от Народната партия Рудолф Ташнер каза, че мярката е необходима, за да освободят момичетата от "подчинение".
Правителството твърди, че тюрбаните на сикхите и еврейската кипа, няма да бъдат засегнати. Официалната организация на мюсюлманската общност осъди предложенията като "безсрамен акт" и "отклоняваща тактика". Депутатите от опозицията гласуваха против мярката, като някои обвиниха правителството, че се фокусира върху спечелването на положителни заглавия в медиите, а не върху благосъстоянието на децата. Правителството признава, че законът вероятно ще бъде оспорен в конституционния съд на Австрия, било то поради религиозна дискриминация или защото подобно законодателство, засягащо училищата, обикновено се приема с мнозинство от две трети от депутатите.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети