Десислава Танева се завърна на министерския пост в земеделието

DenNews.bg
15.05.2019
размер на текста:

Със 121 гласа „за“ и пет „против“ депутатите приеха оставката на министър Румен Порожанов като министър на земеделието, храните и горите и гласуваха поста да заеме депутатката от ГЕРБ и председател на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева. Това се случи при продължаващото отсъствие на народните представители от БСП, но този път от ДПС бяха в залата. Припомняме, че Танева бе министър на земеделието в правителството „Борисов 2“.
"Първите ми действия като министър ще са за решаването на ежедневните проблеми на земеделците, които не са малки. Това е най-тежкото министерство. Със земеделие се занимават над 100 000 души в България. Животът в селските райони зависи от земеделието. Те са изложени на тежкото администриране във връзка с получаването на подпомагане от Европа, което не може да стигне степента на опростяване, която се желае от тях. Защото трябва да спазваме процедури, правила. Земеделието е и най-рисковата работа, тъй като е изложено на природата, срещу която решение няма", бяха първите думи на Танева като министър.
По-късно на въпрос на журналисти дали предвижда смени в ДФ "Земеделие", Танева заяви, че със сигурност ще има промени в политическия екип.
"Иванка Багдатова-Мизова ще напусне ДФ "Земеделие". Всичко е въпрос и на разговори. Аз имам определени виждания, които бих представила и защитила. Важно е всички решения да се вземат в режим на диалог и в убеденост, че те биха довели до резултатите, които всички търсим", обясни тя.

Попитана дали се притеснява от проверки, Танева подчерта, че доходите ѝ са ясно декларирани, както и че е декларирано къде живее.
Припомняме, че Порожанов подаде оставка вчера заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в ДФ "Земеделие", по времето когато институцията беше ръководена от него. В мотивите за решението си той изтъкна, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Освен това бяха открити несъответствия в имотната и данъчна декларация на Порожанов.
Самият премиер обаче заяви, че е поискал да напусне правителството, защото подалата преди две седмици оставка по негово разпореждане зам.-директорка на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова все още е на работа. Причината е, че не е свикано заседание на Управителния съвет на фонда, на което по закон трябва да бъде гласувано освобождаването й от длъжност. Порожанов дори решил да отложи разглеждането на въпроса, чакайки резултатите от проверката на случая, в който се оказа, че телефонът на Багдатова-Мизова присъства в реклама на къща за гости, строена с европари.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети