За три часа Борисов намери нов земеделски министър

DenNews.bg
14.05.2019
размер на текста:

Три часа бяха необходими на премиера Бойко Борисов да излезе с предложение за заместник на подалия оставка днес министър на земеделието Румен Порожанов, чието оттегляне се очакваше заради скандала „къщи за тъщи“-използването на еврофинансиране предназначено за вили за гости за строежа на лични вили на хора от властта и техни близки.
Борисов предлага министър на земеделието, храните и горите да бъде Десислава Танева, която бе на тази длъжност в кабинета „Борисов 2“, а в момента е председателя на земеделската. Проектът за персонални промени в Министерския съвет е внесен в Народното събрание и ще бъде гласуван утре сутрин.

Румен Порожанов подаде оставка тази сутрин, след като стана известно разминаване в имотната му декларация. Преди това се разбра, че ръководеният от него в миналото фонд "Земеделие" не контролирал стриктно еврофинансирането за къщи за гости. В момента текат проверки на прокуратурата и МВР на всичките 746 къщи за гости са изградени по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.


По-късно днес Бойко Борисов обяви, че е поискал и получил оставката на Порожанов, тъй като зам.-шефът на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова все още е на работа, макар че оставката й бе поискана, след като в края на април се разбра, че телефонът й фигурира като контакт на къща за гости в с. Юндола.

Десислава Танева е в ГЕРБ от самото основаване на партията. От тогава е областен координатор на партията в Сливен. От 2007 до 2009 г. е председател на Общински съвет – Сливен. Избирана е за депутат в последните четири парламента. Председател на земеделската комисия в 41 НС и в настоящото 44-о НС.

Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно, заяви Борисов на правителственото заседание, проведено същия ден, по повод проверките на къщите за гости, изграждани по Програмата за развитие на селските райони в предходния програмен период 2007 - 2013 г.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети