Шри Ланка блокира социалните мрежи в името на мира

DenNews.bg
13.05.2019
размер на текста:

Шри Ланка временно блокира достъпа до социални мрежи и чат апликации, включително Фейсбук и УотсАп. Причината за това са атаки в джамии и търговски обекти на мюсюлмани в отговор на кървавите терористични нападения срещу църкви навръх Великден.
"Социалните медии бяха блокирани като временна мярка за запазването на мира в страната", заяви генералният директор на правителствения информационен департамент на страната Налака Калувева.
В официалният си профил в Туитър водещият мобилен оператор в Шри Ланка Dialog посочи, че е получил инструкции да блокира още апликациите Вайбър, ИМО, Снапчат, Инстаграм и Ютуб. Блокирането на мрежите ще продължи до нови нареждания на управляващите.
Вчера, неделя, няколко дузина души са хвърляли камъни по джамии и магазини, собственост на мюсюлмани. Мъж пък е бил пребит в град Чилау, в който преобладава повече християнско население. До побоя се е стигнало след спор, който започнал във Фейсбук.
Властите съобщават, че са арестували автора на поста в социалната мрежа. Става въпрос за 38-годишен мъж с име Абдул Хамид Мохамед Хасмар. Той написал в профила си в мрежата "1 day u will cry" ("някой ден ще плачете"), което е възприето от местните като заплаха за насилие.
По-късно снощи и рано сутринта днес органите на реда са задържали група от мъже в област Курунегала, за които се твърди, че са атакували търговски обекти, собственост на мюсюлмани, пише Reuters, позовавайки се на собствени източници в полицията. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети