Българите в Германия са поискали избирателни секции в 13 града

DenNews.bg
01.05.2019
размер на текста:

 Изтече срокът, в който можеха да бъдат подавани заявления за откриването на допълнителни секции за евроизборите.

Българите в Германия най-вероятно ще гласуват на предстоящия вот в секции в 13 града.

Антоанета Тончева, която живее в Регенсбург, сподели пред БНР, че от Министерството на външните работи (МВнР) са информирали българите в Германия, за това, че са поискали от властите в страната разкриването на секции в градовете, в които има големи български общности и в които през 2014-2015 година е имало такива секции.

По закон Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви на 4 май къде в чужбина ще има секции.

"За съжаление, така се случи тази година, че стартирането на тази платформа за събиране на заявления по интернет, която всъщност е изключително удобна, стартира по-късно. Имахме 20 дни да информираме хората и да събираме заявления, в които 20 дни се случиха общо взето около две седмици ученическа ваканция в различни германски провинции, католическият Великден и православният Великден, а съответно и българските дипломатически и консулски представителства не работят на тези официални празници", коментира Тончева.

По думите ѝ властите в Германия изпращат писма 2 -3 месеца преди крайния срок, с които запознават хората с правилата за така наречената "активна регистрация", която е необходима, за да могат чужденците в страната да участват във вота за германски евродепутати.

Хората, които искат да гласуват за германските евродепутати, не могат да гласуват за български.
Българското МВнР е изпратило подобно писмо в средата на март, но не до всички, а само до някои български училища, които са лицензирани от МОН.

"Няма никаква информационна кампания по отношение на това да бъдат информирани българските граждани, да им се разясни на какво имат право, къде могат да гласуват, къде потенциално биха могли да гласуват - нищо. Кампанията тече през социалните мрежи. Аз самата направих една страница във "Фейсбук" - "Български избори и референдуми в Германия" преди около три години. Поддържам я и я актуализирам. В случай че няма допълнителни секции в Германия, информирам къде в съседни държави могат българи да отидат да гласуват. Например вместо да пътуват 500 километра до Берлин, ако живеят на холандската граница, могат да гласуват в Холандия. Защото и това не се прави от Министерство на външните работи! Няма абсолютно никаква грижа за българската диаспора в чужбина, а българската диаспора в Германия, на практика, е и най-голямата в Европа", посочи още българката.

Тя завършва с това, че България е прекрасна държава, но има още какво да се иска, така че ситуацията да стане по-добра. Според нея за това е необходимо само политическа воля.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети