Борисов предложи Данаил Кирилов за министър на правосъдието

DenNews.bg
04.04.2019
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага за правосъден министър Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание.
"Първата задача, която му поставям, е да бъдем изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм. Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има скандал, се подава оставка. Същото препоръчвам и на замесения в този скандал сега. Това мога да кажа по темата. Аршинът и стандартът трябва да бъдат едни и същи", заяви министър-председателят.
Самият Данаил Кирилов заяви, че в работата си като правосъден министър ще продължи мерките, разписани в доклада на ЕК за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка.
"Това е много сериозно предизвикателство, приемам го като голямо доверие и като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм. Премиерът е поставил конкретна задача в тази връзка и смятам, че с общи усилия ще се борим, за да постигнем добър резултат. Много направихме досега, признава се работата от нашите партньори от ЕК. Надявам се да стигнем до положителен резултат", коментира председателят на парламентарната правна комисия.
Той посочи, че номинацията е сериозно предизвикателство, защото министерството е "тежко". На въпрос как ще се отрази на ПГ на ГЕРБ напускането му на парламента, Данаил Кирилов отговори, че групата е достатъчно силна и не би трябвало това да се отрази негативно.

 

Новината дойде на свикана пресконференция за подписване на коалиционно споразумение между ГЕРБ и "Обединени земеделци". Споразумението бе подписано за подкрепа на кандидатите от листата на управляващите за членове на Европейския парламент.
Върху документа подписите си положиха двамата лидери Бойко Борисов и Петя Ставрева, който влиза в сила от днес. Партиите ще продължат политическото си партньорство и за предстоящите през тази година местни избори, за което ще има възможност за подписването на допълнителни споразумения по места.
На предстоящите евроизбори, насрочени за 26 май, ГЕРБ постигна съгласие за общо явяване със СДС, които получиха две места в листата, едно от които се счита за избираемо.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети