Хуан Гуайдо ще бъде съден за „узурпиране“ на президентския пост

DenNews.bg
03.04.2019
размер на текста:

 Учредителното събрание на Венецуела отне депутатския имунитет на опозиционния лидер Хуан Гуайдо и позволи на Върховния съд да заведе дело срещу него по обвинение, че се е самопровъзгласил за президент на страната, "узурпирайки" функциите на законния държавен глава Николас Мадуро.
С пълно единодушие събранието прие да даде разрешение за продължаване на наказателното дело срещу Гуайдо, признат за временно и.д. президент от над 50 страни.
"Народът е категоричен и нищо няма да ни спре, те само печелят малко време, което венецуелците губят в часове без ток, без вода, с човешки жертви. Няма връщане назад", заяви Гуайдо относно решението на институцията, която той не признава за законна.
Припомняме, в края на март срещу опозиционния лидер започна разследване заради предполагаемо "узурпиране" на функциите на президента Мадуро, който освен това го обвинява и в подготвяне на покушение срещу себе си.
Въпреки решението обаче не се очаква Гуайдо да бъде задържан, тъй като делото първо трябва да се върне към Върховния съд, който самопровъзгласилият се за президент обвини в подчиненост на Мадуро, а след това да премине през други етапи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети