Скандинавските авиолинии SAS отменят над 600 полета, засегнати са 72 000 пътници

DenNews.bg
26.04.2019
размер на текста:

 Скандинавската авиокомпания SAS отмени стотици полети по цял свят, засягайки хиляди пътници, тъй като пилотите в Норвегия, Швеция и Дания стачкуват, съобщава БиБиСи.

Според SAS, 673 полета ще бъдат отменени, което ще засегне 72 000 пътници. Компанията заявява, че "дълбоко съжаляващ" за отрицателното въздействие върху клиентите.

Стачката на пилотите е следствия на провалени преговори за заплащане и работни графици, които започнаха миналия месец.

Повечето вътрешни, европейски и всички полети на дълги разстояния са отменени. Стачката не засяга полетите, извършвани от партньорите на SAS, които съставляват приблизително 30% от всички полети.

На клиентите, които имат резервиран полет, се препоръчва да проверят дали полетът им е засегнат от стачката.

SAS заяви, че иска да "постигне споразумение за прекратяване на стачката възможно най-скоро", но предупреждава, че ако изискванията на пилотите бъдат изпълнени, ще има "много негативни последици" за авиокомпанията.

Пилотите се опитват да осигурят 13% увеличение на заплатите. Понастоящем те печелят средно около 9 000 евро на месец.

SAS Pilot Group, профсъюз, представляващ 95% от пилотите на авиокомпанията в Дания, Норвегия и Швеция, заявява, че работните графици, а не заплатите, са основният фокус на преговорите.

"Много пилоти на SAS нямат контрол над това кога и колко време трябва да работят. В най-лошия случай те рискуват да работят седем уикенда поред", се казва в изявление на профсъюза.

Стачката на пилотите е на фона на тежка бизнес ситуация за SAS. Понастоящем са в средата на обновяване на застаряващия си самолетен флот и са изправен пред нарастваща конкуренция от страна на бюджетни превозвачи като Norwegian, Ryanair и Easyjet.

Авиокомпанията отчете по-голяма от очакваната загуба за първото тримесечие през февруари, но коментира, че все още се очаква да отбележи печалба за годината.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети