Само ден остана за подаване на данъчните декларации, НАП чака повече от 50 000 формуляра

DenNews.bg
26.04.2019
размер на текста:

Данъчни декларации за доходите на физически лица се подават до 30 април, което означава, че остава само един работен ден, за да направите това, тъй като петък и понеделник са неработни дни, припомнят от НАП.
От приходната агенция очакват повече от 50 000 формуляра в следващите дни. Досега са получени малко над 450 000 формуляра.
Запазва се тенденцията повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица да са подадени по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис. До момента ПИК имат близо 600 000 лица, като данъчните очакват за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията.
И подаването на декларацията, и плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.
Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. най-често от упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. Също до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП.
И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията. Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети